BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Salahkan GPS, DAP tidak senang 'Jumaat Hari Jawi'

KUCHING: Keputusan terbaru oleh Kerajaan Persekutuan untuk mengisytiharkan ‘Jumaat Jawi’ merupakan kejayaan lain dari pihak PAS dalam usaha menuju Islamisasi Malaysia. 

Pembantu Khas kepada YB Chong Chieng Jen (Pengerusi Dap Sarawak), Michael Kong Feng Nian berkata, inisiatif terbaru oleh Kerajaan Persekutuan, tulisan jawi akan digunakan di kepala surat rasmi dari Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), mulai 10 Julai lalu.

"Pemimpin GPS khususnya para pemimpin SUPP diam dalam isu ini.

"Entah bagaimana SUPP telah kehilangan ‘suara’ selepas Sheraton Move. Kelakuan ini bukan sahaja mengecewakan tetapi memalukan.

"Kita harus ingat bahawa ‘Jumaat Jawi’ adalah keputusan kolektif sebulat suara oleh kabinet Kerajaan Persekutuan.

"Dengan kata lain, pemimpin GPS dan SUPP bersetuju dengan langkah ini," katanya dalam kenyataan media.

Beliau berkata, Dap mengingatkan bahawa ia mungkin berlaku ketika PAS menjadi sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan.

Katanya, ia akan menjadi salah satu daripada banyak langkah yang harus diambil dalam usaha PAS untuk mengislamkan Malaysia.

"Dengan ini, di manakah ia berhenti? Dengan perikatan tidak suci antara UMNO-PAS-GPS ini, kita mungkin melihat pemimpin PAS dilantik untuk memegang jawatan ahli majlis atau bahkan walikota.

"Kemungkinan seperti itu menimbulkan ketakutan hingga ke inti kerana kebebasan yang selalu kita nikmati mungkin akan menjadi perkara semalam.

"Akan menjadi tragis ketika hari itu tiba kerana kita mungkin melihat lebih banyak sekatan dan batasan dikenakan kepada semua orang. Apabila ini berlaku, akan menjadi sangat sukar untuk membalikkan dan / atau membuat semula apa yang telah dilakukan," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »