BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

PM Muhyiddin lawat Galeri Rukun Negara


PUTRAJAYA, 9 Julai (Bernama)-- Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meluangkan masa melawat galeri dan pameran memaparkan bahan-bahan dan gambar-gambar bersejarah penggubalan Rukun Negara selepas melancarkan sambutan 50 Tahun Rukun Negara di sini, hari ini.

Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Suhaimi Sulaiman memberikan taklimat kepada Perdana Menteri semasa lawatan itu di Bangunan Perdana Putra, lokasi majlis pelancaran sambutan itu.
Sekeping kertas yang memaparkan Minit Mesyuarat Pertama Penggubalan Rukun Negara merupakan antara tarikan utama di galeri tersebut.

Minit bertarikh 30 Mac 1970 yang diadakan di Treasury, Kuala Lumpur pukul 10 pagi mencatatkan mesyuarat itu yang dipengerusikan Tun Tan Siew Sin (bekas Menteri Kewangan) dan antara yang hadir Tan Sri Muhammad Ghazali Shafie (bekas Menteri Dalam Negeri).
Minit mesyuarat tersebut yang merupakan detik-detik awal penggubalan Rukun Negara dalam usaha menyatupadukan rakyat Malaysia, disediakan oleh Arkib Negara.

Rukun Negara diisytiharkan pada 31 Ogos 1970 oleh Yang di-Pertuan Agong IV Almarhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin, susulan peristiwa 13 Mei 1969, bagi mencapai perpaduan lebih erat antara rakyat. 
Pameran itu turut memaparkan keratan akhbar dan 81 keping gambar yang disediakan oleh Bernama, Arkib Negara dan Jabatan Penerangan.

Gambar-gambar itu menceritakan detik-detik awal penggubalan Rukun Negara manakala keratan akhbar pula tentang pelancaran Rukun Negara yang diterbitkan pada 1 September 1970.

Akhbar The Straits Times dengan berita muka depan "5-Point guide for all" dan akhbar berbahasa Melayu Utusan Malaysia memaparkan "Lima prinsip Rukun Negara", turut dipamerkan.

Galeri dan pameran itu berkonsepkan terowong masa yang mengandungi tujuh panel dengan setiap panel mewakili lima prinsip Rukun Negara dan dua lagi memaparkan sejarahnya dan keratan akhbar yang berkaitan.

-- BERNAMA

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »