BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

GPS sudah lupa Sarawak First, DAP


KUCHING: DAP mempersoalkan sama ada Kerajaan Sarawak masih berminat memperjuangkan rakyat Sarawak kerana ia sebahagian daripada pemerintahan Perikatan Nasional.

Pemangku Ketua Cawangan DAP Serian, Brolin Nicholsion berkata, pihaknya tidak mendengar autonomi dan hak Sarawak sejak  hampir lima bulan GPS sebahagian daripada pemerintahan PN.

Beliau yang juga pembantu Pengerusi Dap Sarawak berkata, adakah Kerajaan GPS takut untuk mempersoalkan Tanah Melayu mereka dan melupakan slogan Sarawak First?

"Adakah kerajaan Sarawak masih berminat untuk memperjuangkan rakyat Sarawak sekarang kerana mereka adalah sebahagian daripada pemerintahan PN? Atau adakah GPS hanya anjing pelarian untuk UMNO dan PAS," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Beliau berrkata,  GPS gagal melaksanakan dasar pertama Sarawak ketika banyak projek perintis seperti ART atau lapangan terbang Luar Bandar hanya membina istana di udara.

Menurutnya, ramai yang masih menunggu BKSS mereka, apa yang berlaku dengan anggaran 2.5 bilion untuk BKSS.

"Adakah GPS bertanggungjawab untuk rakyat Sarawak? Tambahan pula, sehingga hari ini, ramai orang lama masih menunggu  Kenyalang Gold Card (KGC) mereka apabila ramai yang menjangkakan akan mendapatkannya sekitar Mac? Tetapi sehingga hari ini, terdapat lebih banyak ribut daripada hujan," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »