BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

DAP dakwa GPS tunduk UMNO dan PAS?


KUCHING: Pembantu khas Pengerusi Dap Sarawak, Michael Kong mempersoalkan adakah GPS akan menyokong gagasan memperkasakan Malaysia Timur atau akan terus tunduk kepada tuan politiknya dalam UMNO dan PAS.

Menurutnya, idea Shafie Apdal sebagai calon PM adalah sinar harapan baru untuk memperbaiki hubungan antara tiga wilayah Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

Katanya, tidak pernah difikirkan bahawa orang Malaysia Timur akan menjadi PM untuk Malaysia.

"Namun, di bawah PH, kami melihat penghapusan semua halangan tersebut.

"Kami melihat orang Malaysia Timur pertama dilantik sebagai Ketua Hakim Negara Malaysia. Adakah GPS akan menyokong gagasan memperkasakan Malaysia Timur atau akan terus tunduk kepada tuan politiknya dalam UMNO dan PAS?" katanya dalam kenyataan

Beliau berkata, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari gagal melihat dan menyedari satu daripada banyak sebab Pakatan Harapan harus kembali memimpin adalah kerana mempunyai pemerintahan yang stabil. 

"Di bawah pemerintahan Perikatan Nasional (PN), kita melihat UMNO, PAS dan PPBM bergolak untuk kerusi setiap hari.

"Kita bahkan mendengar bagaimana PM sekarang diganggu oleh UMNO dan PAS untuk memberikannya lebih banyak kedudukan sama ada di kabinet atau GLC.

"Ramai anggota kanan UMNO juga secara terbuka telah menuntut pemilihan yang cepat walaupun kita menghadapi wabak global Covid-19 ini.

"Semua ini menyebabkan kurangnya kepercayaan kepada pemerintah," katanya.

Beliau mendakwa, pertengkaran berterusan di antara anggota yang longgar adalah tanda jelas kerajaan yang tidak stabil.

"Ia disahkan dalam 'persidangan parlimen' terakhir pada 18 Mei lalu ketika disahkan bahawa PM semasa mendapat sokongan 113 Anggota Parlimen (paling banyak).

Beliau berkata, Pakatan Harapan secara aktif menyelesaikan beberapa masalah di kalangan anggota gabungan mereka terutama bagi jawatan Perdana Menteri.

Menurutnya, isu penting lain seperti ekonomi negara dan kesejahteraan rakyat juga merupakan topik yang menarik perhatian dan dibincangkan secara aktif. 

"Malangnya, ahli PH terus diganggu kerana menimbulkan masalah seperti itu," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »