BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Shafie jadi gangster jalanan apabila kedudukan tergugatPRESIDEN Warisan Shafie Apdal seharusnya tidak membuat ancaman terhadap lawan politiknya setelah ada perbincangan bahawa beberapa rakannya mungkin akan melompat.

Dia tidak boleh menjadi presiden parti, apalagi seorang Ketua Menteri untuk berbicara seperti gangster jalanan, mengeluarkan ancaman dan peringatan dalam usaha untuk menakut-nakutkan lawan.

Presiden STAR yang juga Ahli Parlimen Keningau dan ADUN Tambunan Datuk Dr Jeffrey Kitingana berkata, Shafiee merasakan tekanan untuk bertindak balas dengan cara yang agresif ketika ditanya mengenai kemungkinan beberapa wakil rakyat keluar Pakatan Warisan-DAP-PKR-Upko.

"Mengapa dia begitu gelisah dan kelihatan marah jika orang-orang yang disebutnya berada di belakangnya? Lebih penting lagi, mengapa ada keperluan untuk mengadakan perjumpaan solidariti sekiranya gabungan itu utuh?.

"Perbincangan di sekitar sejak akhir-akhir ini Shafie memanggil ‘Jeneral’-nya untuk mengadakan perjumpaan hingga larut malam.

"Sebilangan anggota parlimen diasingkan kerana takut 'diculik'. Adakah Shafie mendapat rasa ubatnya sendiri?.

"Mungkin ketakutannya berpunca dari ingatan yang tidak begitu jauh ketika dia menggunakan taktik seperti itu untuk memikat ADUN dan Ahli Parlimen Barisan Nasional untuk beralih setia untuk menjatuhkan kerajaan negeri yang dipilih secara demokratik," kata Jeffery.

Pada hari Khamis lalu, Shafie telah mengeluarkan amaran keras kepada Perikatan Nasional mengenai tekanan politik yang diberikan kepada wakil rakyatnya.

Shafie berjanji tidak akan mengalah dalam "rencana besar" PN untuk meyakinkan Ahli Parlimen dan ADUN untuk melompat ke PN.

Dia mengatakan bahawa rancangan besar ini menjanjikan kedudukan pesaing politik dan keuntungan kewangan untuk bergabung dengan barisan mereka.

"Salah seorang Ahli Parlimen, Mohammadin Ketapi (Silam), telah dihubungi oleh bekas menteri persekutuan Umno Anifah Aman," dakwa Shafiee.

Jeffery berkata, Shafie dilaporkan juga mengejek tekanan dan intimidasi politik terhadap rakyatnya oleh Kerajaan Perikatan Nasional.

"Dia mempersoalkan masa siasatan pengubahan wang haram oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap naib presiden Warisan, Peter Anthony, yang merupakan menteri pembangunan infrastruktur negeri.

"Ingatannya harus selektif kerana dia dengan senang hati melupakan bagaimana setelah sekian lama Musa Aman dibersihkan oleh pihak berkuasa Hong Kong dan Malaysia dari rasuah, kes yang sama tiba-tiba muncul kembali ketika Pakatan Harapan berkuasa.

"Lebih buruk lagi, pihak berkuasa memutuskan untuk menangkap dan mendakwanya dua hari sebelum keputusan kes Ketua Menteri Sabah yang sah," katanya.

Beliau menambah, rakyat juga tidak boleh lupa bahawa banyak tuduhan terhadap Musa Aman muncul semalam secepat kes rasuah terhadap Shafie yang melibatkan RM1.5 bilion semasa dia menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar digugurkan kerana kekurangan bukti.

"Siapa yang mendapat keuntungan dari rancangan yang dibuat dengan baik dan terlaksana?

"Oleh itu, Shafie harus turun dari kedudukan kerana dia tidak memiliki posisi untuk menjawab tentang kejahatan kedudukan yang menjanjikan, keuntungan wang dan intimidasi politik.

"Sangat hipokrit dia untuk bercakap mengenai nilai dan harga diri," katanya.

Katanya, dia memberitahu orang Sabah bahawa mereka tidak boleh digunakan sebagai alat.

"Hari ini, Shafie menghabiskan lebih banyak masa untuk terlibat dalam politik Persekutuan daripada memberi tumpuan untuk menghidupkan semula ekonomi Sabah dan meningkatkan kesejahteraan rakyat. Jadi, siapa alat di sini?

Sesungguhnya, rakyat Sabah tidak boleh lupa ketika Musa mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri sehari selepas pilihan raya Mei 2018, tetapi digantikan oleh Shafie dua hari kemudian.

Shafie mengangkat sumpah setelah beberapa ADUN dari Umno dan Upko melompat untuk menyokong Warisan.

Bolehkah seseorang mengatakan dengan jujur ​​bahawa pembentukan pemerintahan Warisan, pemerintahan pintu belakang yang sebenarnya, dilakukan dengan penuh kebanggaan dan martabat? - GAGO DAILY

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »