BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sekolah rendah dibuka tahun hadapan?


BELUM ada bayangan persekolahan dibuka sepenuhnya. Bagaimanapun ramai yang membayangkan persekolahan terutama sekolah rendah tidak dibuka pada tahun ini. Ada yang mengandaikan sekolah rendah hanya beroperasi pada tahun depan.

Pengumuman Menteri Pendidikan, Radzi Jidin memberi bayangan hanya pelajar Tingkatan 4 dan 6 di kira-kira 3,000 sekolah menengah seluruh negara akan terbabit dalam pembukaan semula sekolah. 

Namun ia, bukan secara keseluruhannya.

Sekolah di negara ini yang ditutup untuk cuti sekolah penggal pertama pada 14 Mac lalu masih ditutup akibat perintah kawalan pergerakan yang dilaksanakan pada 18 Mac lalu.

Memetik berita Free Malaysia Today penggantungan persekolahan mungkin berlarutan sehingga tahun depan bagi kebanyakan pelajar ketika Kementerian Pendidikan bersiap sedia mengumumkan garis panduan baru untuk membantu guru dan pelajar mematuhi langkah membendung penularan Covid-19.

Sumber yang dekat dengan perbincangan mengenai pembukaan semula sekolah di seluruh negara, berkata hanya pelajar sekolah menengah yang bakal mengambil peperiksaan penting mungkin kembali ke kelas.

“Rancangannya ialah menggantung persekolahan untuk sekolah rendah sehingga tahun depan,” kata sumber kepada FMT.

Pada April lalu, Kementerian Pendidikan mengumumkan penangguhan dua peperiksaan utama sekolah menengah, SPM dan STPM, serta UPSR darjah 6 dibatalkan.

SPM tahun ini – yang dianggap peperiksaan paling penting dalam alam persekolahan – akan diadakan pada suku pertama tahun depan.

Menteri Pendidikan Radzi berkata, garis panduan pengurusan pembukaan semula sekolah yang dihasilkan dengan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara sudah dengan, memperincikan cara mengawal pergerakan pelajar dalam kawasan sekolah untuk mematuhi peraturan penjarakan sosial.

“Kita keluarkan garis panduan ini bagi melihat apakah kaedah yang perlu dilakukan dalam konteks pembukaan sekolah dan persiapan sewajarnya harus dilakukan pihak sekolah bagi memastikan bila kita umumkan pembukaan, maka setiap sekolah telah bersedia.

“Kementerian sentiasa berbincang dengan pihak sekolah ruang yang boleh ditambah baik dalam garis panduan itu akan kita lakukan…apa yang penting semua pihak mainkan peranan, iaitu pengurusan sekolah, guru termasuk ibu bapa misalnya, jika anak bergejala tidak perlu hantar ke sekolah,” katanya kepada Bernama.

Radzi berkata, ibu bapa tidak perlu bimbang menghantar anak mereka ke sekolah walaupun tarikh belum ditentukan.

“Apabila KKM dan MKN merasakan sudah sampai masanya sekolah dibuka, maka kita akan umumkan 2 minggu sebelum ia dibuka…kami belum menetapkan sebarang tarikh untuk pembukaan sekolah.”

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »