BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Pesakit gagal isytihar sejarah ke luar negara

KUCHING: Siasatan mendapati kes pesakit positif COVID-19 dari Miri tidak mengiystiharkan pernah berada di luar negara baru-baru ini.
 
Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, siasatan awal mendapati pesakit tidak membuat pengisytiharan tentang perjalanan ke negara Tunisia.

"Borang pengisytiharan E-Healthnya tidak menunjukkan bahawa dia telah pergi ke Tunisia baru-baru ini," katanya.

Pesakit yang kini dirawat di Hospital Miri dilaporkan pulang dari luar negara, Tunisia melalui KLIA pada 20 Jun dan tiba di Lapangan Terbang Miri pada 21 Jun. 

Ahli keluarga dan kontak rapat pesakit dalam penerbangan yang sama juga telah dikenal pasti dan telah diarahkan untuk menjalani kuarantin di rumah. 

Uggah berkata, kes positif di Miri tersebut bukanlah kes tempatan,
kerana dia didapati positif di Selangor.

"Untuk makluman anda, dia baru pulang dari Tunisia dan dalam perjalanan di Kuala Lumpur di mana SOP untuk menjalankan Ujian Antigen RTK, di mana dia hasilnya kembali negatif.

"Selain itu, SOP di KLIA adalah untuk menguji penumpang yang transit secara rawak termasuk rakyat Malaysia, datang dari luar negara untuk ujian PCR Swab dan kebetulan dia terpilih.

"Hasil ujian PCR hanya diketahui pada keesokan harinya. Dia tidak menunggu hasilnya, dia terbang kembali ke Miri pada hari yang sama.

"Keesokan harinya, kami dimaklumkan oleh pihak berkuasa di Kuala
Lumpur bahawa Ujian Swab PCRnya positif untuk COVID-19," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »