BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Mahathir janji undur, Anwar gagal jadi pengganti

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad mengotakan janji untuk mengundurkan diri sebagai perdana menteri Pakatan Harapan dengan tidak menyenaraikan Datuk Seri Anwar Ibrahim pengganti automatik ke jawatan itu.

Bekas perdana menteri itu berkata, sama ada Anwar menjadi perdana menteri atau sebaliknya bergantung pada sokongannya sendiri di kalangan penggubal undang-undang.

Menurutnya dia menafikan lebih memilih bekas timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali sebagai pengganti dan bukannya Anwar.

"Tidak. Saya telah menunaikan janji saya. Saya akan mengundurkan diri tetapi selepas itu, terserah kepada anggota Parlimen untuk memberikan sokongan mereka kepada calon.

“Mereka tentu boleh memilih Anwar, tetapi mereka mungkin tidak mahu memilih Anwar. Itu terpulang kepada mereka, bukan saya yang boleh membuat keputusan,” katanya dalam wawancara dengan Asia Times yang dipetik Malay Mail.

Dr Mahathir menegaskan, walaupun dia dapat mempengaruhi, namun akhirnya keputusan diserahkan kepada penggubal undang-undang PH.

Tun Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri pada akhir Februari sementara Bersatu menarik diri dari gabungan PH.

PH sekali lagi mengusulkan rancangan peralihan di mana Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri selama enam bulan dengan Anwar sebagai timbalan yang akan menggantikannya selepas itu, sebagai sebahagian daripada kempen untuk mendapatkan kembali pemerintahan persekutuan.

Walaupun ada usaha dari DAP dan Amanah untuk meyakinkan Anwar bahawa ini adalah tindakan terbaik, dia dan PKR menolaknya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »