BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Selamat Ari Gawai, UggahKUCHING: Masyarakat yang menyambut perayaan Hari Gawai Dayak yang tinggal di bandar tidak dibenarkan pualang ke rumah panjang dan kampung pada tahun ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, pematuhan terhadap arahan itu penting bagi mengelak jangkitan Covid-19 terhadap kumpulan berisiko seperti warga emas, kanak-kanak dan bayi.

Beliau yang Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) menegaskan prosedur operasi standard (SOP) terhadap sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Gawai bertujuan memutuskan rantaian wabak berkenaan.

“Sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak dan bagi pihak kerajaan negeri, saya ingin memohon maaf kerana kekangan yang terpaksa kita lakukan bukan sahaja semasa sambutan Hari Gawai malah semasa Hari Raya.

“Ianya perlu untuk menyekat penularan wabak. Kita mesti terus bersatu dalam perang melawan Covid-19 kerana wabak berjangkit ini sangat berbahaya dan membawa maut,” katanya dalam perutusan sambutan Hari Gawaiyang disambut hari ini,

Beliau berharap masyarakat terus patuh dengan SOP dengan menjaga penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri.

Menurutnya, ketua masyarakat di kampung dan rumah panjang digesa bertindak sebagai petugas barisan hadapan dalam membantu memantau pamatuhan masyarakat terhadap garis panduan ditetapkan.

“Sangat penting bagi mereka untuk memerhatikan jarak sosial, norma baharu tetapi ia boleh menjadi masalah untuk dilakukan ketika orang sedang merayakan perayaan dengan gembira.

“Elakkan melakukan sebarang aktiviti yang dapat menarik orang ramai bagaimanapun upacara miring dibenarkan tetapi mesti mematuhi SOP,” katanya.

Dalam hal berkaitan, beliau juga menyeru agar setiap individu menjaga kebersihan diri dengan serius dan mengelakkan daripada berjabat tangan.

“Suhu badan sangat sesuai untuk dipasang dan perlu sentiasa mengingatkan ahli keluarga untuk selalu mencuci tangan dengan sabun dan air atau pembersih tangan.

“SOP juga meminta mereka untuk memakai topeng muka ketika ada yang tidak sihat atau ketika bersentuhan dengan yang lain," katanya.
Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »