BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Katak cemuhan hina politik, Masing

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Jemut Masing berkata, apabila Ahli Parlimen melompat dari parti dari mana dia dipilih, unsur kepercayaan hilang.

Beliau yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak ( PRS) berkata, semakin kerap melompat, semakin dia kehilangan kredibiliti di mata masyarakat.

"Pada perayaan Gawai Dayak 2020, Baru Bian menawarkan definisi baru katak politik atau istilah rasmi yang tepat disebut Party Hopping.

"Dalam politik, istilah frog atau KATAK sangat menghina. Atas sebab inilah undang-undang tertinggi institusi iaitu Parlimen dan badan perundangan Negara, selama bertahun-tahun berusaha untuk mendorong undang-undang antipihak untuk menghentikan penggubal undang-undang kita daripada melompat parti," katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau mengulas tindakan Ahli Parlimen Selangau
Baru Bian dan penyokong beliau melompat parti menyertai PSB pimpinan Datuk Seri Wong Soon Koh pada Sabtu lalu.

Baru pernah menyertai parti PBDS, SNAP dan terakhir KEADILAN.

Masing berkata, penyokong parti atau katak adalah tindakan paling merendahkan oleh mana-mana penggubal undang-undang yang dipilih. 

"Jangan menjatuhkan profesion terhormat ini sebagai House of Street Prostitutes. Melompat parti tidak terhormat, bukan juga penanda aras kecerdasan," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »