BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

DAP Sarawak sokong keputusan Kerajaan Sarawak... tetapi


KUCHING: DAP Sarawak menyambut baik keputusan yang diambil oleh Jawatankuasa Perundingan Sarawak mengenai Perjanjian Malaysia 1963 seperti yang diumumkan setelah jawatankuasa itu bersidang.

Pengerusi DAP Sarawak,
Chong Chieng Jen berkata,
sebenarnya, pengumuman Jawatankuasa Perundingan Sarawak mengenai Perjanjian Malaysia 1963 bertentangan dengan keputusan Kerajaan Sarawak yang telah membuat kenyataan media bersama dengan Petronas baru-baru ini ( 8-5-2020)

" Sarawak akan menerima RM2 bilion sebagai penyelesaian penuh dari jumlah SST yang tertunggak;.

"Sarawak secara beransur-ansur akan mengurangkan kadar SST 5% yang akan dikenakan ke atas produk petroleum pada masa akan datang; dan Sarawak mengakui hak dan pemilikan Petronas di bawah Petroleum Development Act, 1974 ke atas minyak dan gas yang terdapat di Sarawak.," Katanya dalam kenyataan media.

Beliau berkata, semua keputusan yang diambil dalam kenyataan akhbar bersama oleh Kerajaan Negeri dengan Petronas sebenarnya merupakan kompromi terhadap tuntutan Sarawak mengenai hak minyak dan gas .

"Namun kenyataan media bersama itu dikeluarkan oleh Menteri Muda Datuk Hajjah Sharifah Hasidah untuk bagi pihak Kerajaan Sarawak, kabinet Negeri.

" Pengumuman yang dibuat oleh Jawatankuasa Perundingan Sarawak mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (Jawatankuasa Perundingan) semalam telah menolak semua perjanjian yang telah dipersetujui di atas yang dibuat oleh Kerajaan Negeri dengan Petronas.

"Persoalannya sekarang, siapakah yang terakhir bercakap mengenai Sarawak, kabinet Negeri atau Perundingan? 

"Dari segi perwakilan, Jawatankuasa Perundingan lebih inklusif dan lebih mewakili rakyat Sarawak kerana terdiri daripada wakil-wakil dari kedua belah pihak Dewan. 

"Dari segi Perlembagaan Sarawak, kabinet Negeri mempunyai pernyataan terakhir mengenai semua perkara yang mengatur keputusan Kerajaan Negeri" katanya.

Beliau menegaskan, kerajaan Sarawak harus segera menyampaikan keputusan Jawatankuasa Perundingan kepada Petronas dan mengeluarkan pernyataan yang mengecam dan menarik kembali pernyataan bersama yang dibuat pada 8 Mei lalu.

"Ini untuk melindungi hak undang-undang Negara dalam tuntutan masa depan kita mengenai hak minyak dan gas," katanya.Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »