BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Anjing gila dari negara jiran disekat

KUCHING: Unit Keselamatan dan Penguatkuasaan Negeri Sarawak (UKPN) telah memainkan peranan utama untuk menyelaraskan operasi memerangi Rabies di seluruh Sarawak. 

Pasukan Penguat Kuasa Imun (IBET) diwujudkan bagi mengatasi kebanjiran anjing gila dari memasuki Sarawak melalui sempadan antarabangsa.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, penubuhan IBET memberi ruang kepada pelbagai agensi untuk berkolaborasi dengan untuk menghentikan kemasukan anjing gila ke negeri ini.

"Lapan fasa operasi bermula dari Telok Melano pada bulan Mac 2019 dan berakhir di Lawas pada bulan November. Operasi itu berjaya memvaksinasi 26,000 anjing," katanya dalam Perutusan Khas sempena Ulang Tahun ke-3 UKPN hari ini.

Dalam pada itu katanya, UKPN juga memainkan peranan aktif sebagai sebahagian dari Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) dalam memerangi jangkitan COVID-19.

Katanya, penyertaan UPKN telah memberikan faktor pendorong dan semangat untuk agensi lain melaksanakan tugas mereka dengan baik.

"Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada anda semua anggota organisasi atas dedikasi anda untuk berkhidmat dengan hormat untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan rakyatnya," katanya. 

Johari berkata UKPN telah berjaya merampas kira-kira 6,000 balak, 13 mesin berat dan tiga lori dalam Op Jongkong di kawasan Batang Rajang.

Abang Jo berkata sebanyak 25 kertas siasatan telah dibuka dan 76 telah didakwa di mahkamah.

Menurutnya, Op Jongkong berjaya memberi kesan dan pengurangan aktiviti pembalakan haram.

"Op Jongkong yang meliputi sebahagian besar kawasan Batang Rajang adalah contoh yang baik dari operasi yang dilakukan dengan baik untuk menggagalkan pengambilan kayu yang tidak sah yang boleh menyebabkan kerusakan alam sekitar dan kehilangan pendapatan negara," katanya. 

Beliau berkata berkata, UKPN juga memberi penekanan yang sewajarnya pada latihan dan pembangunan modal insan untuk meningkatkan kemahiran dan kecekapan para pegawainya.

Menurutnga, pegawai UKPN diminta menjalani pelbagai jenis program latihan untuk meningkatkan kemahiran membuat keputusan dan meningkatkan prestasi mereka semasa menjalankan tugas.

Katanya, untuk meningkatkan kecekapan, kursus latihan sangat diperlukan pada masa akan datang untuk memberi memberikan arahan yang berkesan semasa operasi serta meningkatkan kemahiran kepemimpinan mereka terutama ketika kolaborasi dan operasi dengan agensi lain menjadi perlu.

"Selama tiga tahun kebelakangan ini, kami telah melihat UKPN banyak terlibat dalam pencegahan pembalakan haram dan pengorekan pasir, memastikan keselamatan makanan, aktiviti keselamatan fizikal, Pasukan Tindakan Kecemasan Komuniti atau kesedaran dan latihan CERT di seluruh Sarawak, dan banyak program dan latihan kesedaran utama di seluruh Sarawak," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »