BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

10 kawasan di Sibu diisytihar positif rabiesSIBU: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) mengistytiharkan 10 kawasan di sini, positif rabies.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, kawasan terbabit ialah Jalan Tunku Abdul Rahman, Lorong Permai Timur, Kampung Bahagia Jaya Teku, Sibujaya, Batu ½ Jalan Oya, Jalan Hua Kiew, Ulu Sungai Merah, Taman Sanhill Barat, Jalan Oya Lama dan Jalan Sentosa. 

"Kesemua 10 kawasan ini berada dalam radius 10km dari dua rabies yang dinyatakan sebelumnya iaitu kawasan yang dijangkiti di Sibu," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, sebanyak 64 kawasan di Sarawak dijangkiti rabies iaitu Kuching (7), Sri Aman (5), Sibu (2), Miri (6), Sarikei (5), Kapit (1), Bintulu (4), Samarahan (4), Betong (3), Serian (22) dan Mukah (5) sejak Julai 2017.

Menurutnya, sesuai dengan Perintah Vaksinasi Anti-rabies, semua anjing di Sarawak mesti diberi vaksin dengan anti-rabies vaksin. 

"Mana-mana pemilik atau orang yang menjaga anjing yang gagal tanpa sebab yang munasabah untuk mematuhi Anti-Rabies Perintah Vaksinasi adalah melakukan kesalahan: Penalti, denda tidak melebihi dua ribu lima ratus Ringgit di bawah Seksyen 40, Ordinan Kesihatan Awam Veterinar (VPHO), 1999. 

"Anjing tanpa bukti vaksinasi boleh ditahan atau dikeluarkan di bawah bahagian ini.

"Pemilik yang membiarkan anjing mereka berkeliaran bebas di jalanan akan dikenakan denda tidak melebihi dua ribu lima ratus Ringgit di bawah Seksyen 37, VPHO 1999," katanya.

Beliau berkata, pemilik anjing mesti menjaga anjing mereka di bawah kawalan yang berkesan sama ada dengan: mengurungnya dalam kawasan tertutup dari mana anjing itu tidak mungkin dapat melarikan diri, atau mengikatnya dengan selamat.

Menurutnya, pihak berkuasa tempatan boleh menyita dan menyita anjing yang tidak diikat sesuai dengan Pihak Berkuasa Tempatan (Anjing Undang-undang kecil pelesenan dan kawalan), 2018.

Dalam pada itu, Jabatan Perkhidmatan Haiwan Sarawak (DVSS) memvaksin sejumlah 7,518 anjing dengan vaksinasi anti-rabies.

"41% daripada angka ini adalah vaksinasi penggalak. Penting untuk semua anjing diberi vaksin terhadap rabies setiap tahun.

"Jumlah anjing yang diberi vaksin dari 2017 hingga 12 Jun 2020 adalah 158,322. 

"Vaksinasi anti-rabies berterusan walaupun selama RMCO ini. Pemilik anjing boleh membawa anjing mereka ke mana-mana DVSS yang berdekatan pejabat bahagian untuk mendapatkan vaksinasi anti-rabies percuma pada waktu pejabat," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »