BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sarawak belum bersedia untuk PKPB


KUCHING: Kerajaan Sarawak memutuskan belum bersedia memberi kelonggaran seperti diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) semalam.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Datuk Amar Douglas Uggah berkata, kerajaan telah memutuskan untuk mengkaji implikasi pembukaan semula aktiviti ekonomi seperti mana diumumkan Perdana Menteri, termasuk sektor mana, bila dibuka serta waktu operasi dibenarkan dibuka.

Menurutnya, jawatankuasa mesti mengkaji pembukaan semula aktiviti dan sektor ekonomi sesuai dengan keadaan Sarawak.

"Kerajaan Sarawak menghormati sepenuhnya pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri YAB, Tan Seri Muhyiddin Yassin mengenai perlunya membuka semula ekonomi dan dengan itu melonggarkan MCO 4 (Bersyarat MCO) berkuat kuasa pada hari Isnin.

"Namun demikian, kerajaan memutuskan untuk mengkaji implikasi pembukaan kembali kegiatan ekonomi tersebut, sektor mana yang akan dibuka, sejauh dibolehkan.

"Dengan mengambil kira keadaan tempatan Sarawak dari segi kes Covid-19, kemampuan logistik, keupayaan Jabatan Kesihatan dan keadaan geografinya, jawatankuasa telah mendapati bahawa banyak standard pematuhan pembukaan semula kegiatan ekonomi tidak akan kondusif di negeri ini," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menegaskan, Sarawak akan mengumumkan secara berperingkat pembukaan semula kegiatan ekonomi dan sektor lain.

"Ini akan dilakukan setelah setiap minit perincian prosedur dan garis panduan operasi standard dikaji.

"Di samping itu, bagi mereka yang telah mendapat kelulusan MITI (selama MCO 4), mereka diperlukan untuk mendapatkan persetujuan Kerajaan Negeri melalui jawatankuasa agar permohonan mereka disemak sebelum mereka dibenarkan beroperasi," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »