BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

PKR Sarawak alu alukan penambahan perkhidmatan kesihatan

KUCHING: Keadilan Sarawak menyambut baik pengumuman Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) kini mempunyai 18 hospital untuk pemeriksaan Covid-19.

Naib Pengerusi 1 Keadilan Sarawak
Ketua Cabang PKR Miri Dr Michael Teo Yu Keng berkata, empat hospital (Hospital Umum Sarawak, Hospital Miri, Hospital Bintulu dan Hospital Sibu) telah dikenal pasti sebagai pusat rawatan Covid-19 di negeri ini, dengan kapasiti tempat tidur sebanyak 736 tempat tidur. 

"Kami mengalu-alukan pengumuman 4 hospital ini dilengkapi dengan 63 katil rawatan kritikal dan 112 ventilator1.
"Empat makmal kini dapat menjalankan Ujian COVID-19 di Sarawak, iaitu Hospital Umum Sarawak, Hospital Sibu, Hospital Miri dan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas). 

"Makmal ini pada masa ini secara kolektif dapat melakukan 898 ujian setiap hari dan ada rancangan untuk meningkatkan kapasiti ini menjadi 1,040 dalam masa terdekat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Hospital Umum Sarawak akan menerima mesin Lab Turbo, dengan kapasiti 200 ujian sehari, yang dijangka beroperasi pada bulan depan juga merupakan perkembangan yang sangat disambut baik. 

"Kami juga mendengar hari ini KKM akan menghantar sampel ke makmal hospital di Semenanjung Malaysia atau makmal swasta sebagai langkah segera jika diperlukan untuk meningkatkan kapasiti ujian. 

"Kami ingin mengucapkan tahniah kepada Kementerian Kesihatan untuk langkah positif ini dalam bekerja untuk menguruskan COVID dengan berkesan- 19 kes di Sarawak dan menjamin keselamatan pesakit, pekerja kesihatan dan orang awam," katanya.

Kredit gambar Gerard Lim

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »