BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Majlis Tindakan Ekonomi Sarawak ditubuhkan

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini mengumumkan penubuhan Majlis Tindakan Ekonomi Sarawak untuk membantu strategi ekonomi sehingga 2030 pasca COVID-19.

Abang Johari berkata, majlis ini akan mengkaji perincian cadangan utama untuk mengembangkan sektor ekonomi, sosial dan tadbir urusnya yang kemudian akan diserahkan kepada kerajaan pada September tahun ini.

“Majlis itu akan berbincang dengan dewan perniagaan, profesional dan pakar akademik untuk merumuskan tindakan terbaik untuk mencapai agenda ekonomi baru untuk Sarawak.”

“Sektor tersebut meliputi pertanian komersial, pengeluaran, perlombongan, perladangan hutan industri, pelancongan, perkhidmatan, pusat data dan inovasi, tenaga boleh diperbaharui dan pendidikan serta pembangunan sumber manusia,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang media Strategi Ekonomi Hingga 2030 Pasca COVID-19 (Penubuhan Majlis Tindakan Ekonomi Sarawak) di Bilik Mesyuarat Utama, Tingkat 2, Wisma Bapa Malaysia, Petra Jaya hari ini.

“Pandemik COVID-19 ini menyebabkan kos manusia yang tinggi dan meningkat di seluruh dunia kerana perlu melindungi nyawa dan menyediakan sistem kesihatan termasuk pengasingan dan penutupan untuk memperlahan penyebaran virus. Krisis kesihatan memberi kesan yang teruk terhadap kegiatan ekonomi di seluruh dunia.”

“Kesan yang ditimbulkan oleh wabak ini telah menghasilkan dan munculnya "Norma Baru" di seluruh dunia dan kita tidak akan dapat melakukan "Perniagaan seperti Biasa" lagi. Ini adalah senario yang belum pernah kita alami sebelumnya dan memerlukan kita menggunakan cara baru untuk melakukan sesuatu sekarang dan masa depan,” kata Abang Johari.

Justeru katanya, kerajaan telah mengkaji semula strategi pembangunan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 untuk memulihkan kesan ekonomi yang teruk akibat COVID-19 agar kekal berdaya tahan, menyesuaikan diri dengan "normal baru" dan mempromosikan pertumbuhan dan pembangunan ekonomi masa depan.

“Sarawak akan menerapkan dua prinsip utama dalam mengembangkan sektor ekonomi, sosial dan urus tadbir.”

“Pada tahun 2030, sektor ekonomi utama kita akan dikembangkan sepenuhnya berdasarkan dua prinsip utama iaitu ekonomi digital dan kelestarian alam sekitar.”

Bagi meningkatkan produktiviti dan daya saing ekonomi, agenda ekonomi Digital di semua sektor ekonomi Sarawak akan diperhebat. 

“Kita akan meningkatkan kapasiti Pusat Data dan Inovasi kami untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat di semua sektor ekonomi di dalam negara dan juga keperluan global.”

“Kerajaan akan menekankan pada sektor perlombongan kerana kita mempunyai banyak mineral dan sumber semula jadi seperti minyak, gas, arang batu, pasir silika, batu kapur dan lain-lain sebagai sumber pendapatan baru,” katanya.

Selain itu, kerajaan akan fokus pada pengkomersialan dan pemodenan yang memanfaatkan teknologi terbaru dan Kecerdasan Buatan untuk meningkatkan dan meningkatkan pengeluaran.

“Sektor pembuatan akan berubah untuk aktiviti tambah nilai dan pemprosesan hiliran terutama dalam teknologi tinggi (contohnya elektrik & elektronik), industri berat (seperti keluli, kluminium), sumber (seperti Kayu, biodiversiti, Petrokimia) dan industri hiliran berasaskan bukan sumber serta membina keupayaan PKS.

“Kerajaan Sarawak akan memberi tumpuan kepada pengurusan hutan lestari melalui perkongsian antara kerajaan, perniagaan dan masyarakat.”

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »