BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

'Katak baik' hiasi politik Sarawak


ANALISIS

'Katak baik' hiasi politik Sarawak

WARTAWAN GAGODAILY

GELARAN 'katak' iaitu lompat parti kini menghiasi persada politik Sarawak. Lompat parti sinonim dengan kancah politik Semenanjung dan Sabah, kini mula berjangkit dengan politik Sarawak.

Lompat parti atau gelaran katak menjadi bahan sindiran terutama kepada parti pembangkang seperti DAP dan PKR kepada lawan mereka.

Kemasukan bekas Menteri Kerja Raya, Baru Bian ke Parti Sarawak Bersatu (PSB) disifatkan sendiri oleh Ahli Parlimen Selangau sebagai 'katak yang baik'.

Beliau berkata, seseorang harus bijak memilih parti terutama untuk meneruskan perjuangan politik.

"Saya adalah katak yang baik.  Anda akan bodoh untuk tinggal bersama mereka. Apabila itu berlaku dan semasa anda pergi, mereka memanggil anda katak.

“Itu katak yang baik. Katak yang pintar akan melompat, katak yang bodoh akan tinggal. Kita harus bijak dan berhemah, walaupun dalam perjuangan politik,” katanya pada sidang media mengumumkan kemasukannya dalam PSB.

Baru menegaskan, dia tidak mempunyai pilihan lain kerana pemimpin PKR telah menyimpang dari meneruskan misi dan visi parti tersebut.

Persoalan sekarang sejauh manakah ungkapan ungkapan 'katak yang baik' dimaksudkan oleh Baru Bian? Individu yang dikatakan sebagai pejuang tanah NCR tersebut, sebelum ini turut pernah menyertai parti PBDS, SNAP dan terbaharu PKR.

Mengikut kronologi sejarah dalam politik, Baru bergabung dengan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) kerana parti itu memperjuangkan hak NCR di Sarawak pada tahun 1987.

Pada tahun 1989, Baru dipilih sebagai ahli Majlis Eksekutif Pemuda PBDS. Baru juga merupakan anggota majlis tertinggi PBDS serta pertama kali bertanding menentang gabungan Barisan Nasional (BN) Sarawak di Lawas pada tahun 1991 tetapi tewas.

Selepas itu, PBDS mula berunding untuk bergabung semula dengan BN Sarawak pada tahun 1992 dan kemudiannya dimasukkan ke dalam BN pada tahun 1994.

Pada tahun 2004, Baru memutuskan untuk meninggalkan PBDS dan bertanding menentang BN dalam pilihan raya kecil Ba'kelalan sebagai calon bebas tetapi tewas lagi.

Beliau selepas itu, menyertai Kongres Dayak Malaysia (MDS). Bagaimanapun, MDS tidak didaftarkan sebelum pilihan raya negeri Sarawak 2006.

Baru bertanding lagi untuk tiket Ba'kelalan di bawah Parti Nasional Sarawak (SNAP) dan tewas buat kali ketiga. 

Dia mengemukakan petisyen pilihan raya ke Mahkamah Tinggi Miri mengenai kegiatan pembelian undi BN di Ba'kelalan. Bagaimanapun, petisyen itu dibatalkan atas alasan teknikal.

Dia kemudian memutuskan untuk mengundurkan diri dari politik kerana sudah tiga kali tewas dalam pilihan raya.

Ketika BN kehilangan majoriti dua pertiga di parlimen dan lima negeri dari pembangkang semasa pilihan raya umum Malaysia 2008, Baru memutuskan untuk kembali berpolitik untuk memperkuat sistem dua parti. Dia menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada tahun yang sama.

Pada tahun 2009, Baru dilantik sebagai ketua PKR Sarawak. Dia kemudian memenangi DUN Ba'kelalan pada pilihan raya negeri Sarawak 2011, setelah mengalahkan calon BN, Willie Liau, yang juga anak saudaranya, dengan majoriti 473.

Pada tahun 2015, Ketua Menteri Sarawak Adenan Satem mengundang Baru Bian untuk bergabung dengan BN, namun Baru menolak tawaran tersebut. 

Baru mengekalkan kerusi itu pada pilihan raya negeri Sarawak 2016 dengan peningkatan majoriti 538 undi, juga menentang Willie.

Pada pilihan raya umum Malaysia 2013, Baru Bian memutuskan untuk bertanding di kerusi Parlimen Limbang.

Namun, dia tewas dengan margin besar kepada BN. Semasa pilihan raya umum Malaysia 2018, NCR mengeluarkan isu di Selangau mendorong Baru untuk bertanding merebut kerusi tersebut.

Dia kemudian memenangi kerusi parlimen menentang Rita Sarimah Insol dari BN dengan majoriti 486 undi. Pada 2 Julai 2018, Baru dilantik sebagai Menteri Kerja Raya Malaysia.

Pada tahun 2020, dia dan 10 anggota Parlimen lain yang dipimpin oleh Mohamed Azmin Ali memutuskan untuk meninggalkan PKR dan memutuskan untuk menyokong calon Perdana Menteri BERSATU, Mahathir Mohamad untuk kekal sebagai Perdana Menteri.

Bagaimanapun, Mahathir Mohamad enggan kembali sebagai Perdana Menteri Malaysia sehingga BERSATU mencalonkan Muhyiddin Yassin sebagai calon jawatan Perdana Menteri.

Setelah PH menukar sokongan mereka dari Anwar Ibrahim kepada Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri, dia (Baru Bian) dan Jonathan Yasin yang merupakan 11 MP yang meninggalkan PKR kembali menyokong Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan bukannya Muhyiddin Yassin.

Kini, Baru sah menjadi milik PSB yang dipimpin  Bekas Menteri Kewangan Kedua Negeri Datuk Sri Wong Soon Koh. Selain Baru, turut menyertai PSB ialah ADUN Batu Lintang See Chee How.

Malah dia mendakwa lebih 20 daripada 31 ketua Cabang PKR Sarawak akan menyertai PSB dalam masa terdekat. 

Persoalan sekarang sejauh manakah Baru dan pasukan beliau kekal bersama PSB? Masing-masing dikatakan mempunyai ideologi tersendiri?

Sesungguhnya gabungan Baru Bian bersama kumpulannya bersama pasukan Wong Soon Koh merancakkan lagi perang pilihan raya negeri pada masa akan datang.

Malah ia, dikatakan bakal menggugat parti pembangkang terkuat di Sarawak iaitu DAP dan PKR yang kini tidak senang duduk menjelang pilihan raya nanti.

Namun, isu yang bakal menghantui Baru Bian nanti ialah modal utama perjuangan beliau - Isu Tanah NCR - menjadi cair, basi serta meloyakan apabila taukeh baru nya dalam PSB mendapat jolokan Persatuan Saudagar Balak yang selama ini dipertanggungjawabkan dalam kegiatan perladangan sawit. 

Kini ejaan serta tafsiran perjuangan yang diubahsuai oleh para pendokong kuat Baru Bian sudah semestinya menghantui peguam terkenal itu kerana dia secara rasmi sudah sudah semeja dengan politikus yang didokong taikun taikun "pejuWANG" Hak Masyarakat Dayak - GAGO DAILY

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »