BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Hampir 300,000 mahu PKPB dibatalkan

PETALING JAYA: Sebuah petisyen yang mendesak kerajaan untuk mengekalkan Pergerakan Perintah Kawaan (PKP) dan tidak membiarkan perniagaan dan kegiatan lain dimulakan pada 4 Mei telah mengumpulkan hampir 300,000 tanda tangan.

Kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai Rakyat Malaysia Prihatin (Warga Malaysia yang prihatin) mengemukakan petisyen tersebut di Change.org.

Mereka menyatakan bahawa keputusan kerajaan untuk melonggarkan sekatan terhadap MCO dapat mengakibatkan kesalahan seperti yang dibuat oleh negara lain, yang menyaksikan gelombang baru kes Covid-19 setelah PKP dikurangkan.

"Kami meminta kerajaan Malaysia untuk meneruskan MCO dan segera membatalkan MCO bersyarat itu.

"Kami tidak mahu kesalahan negara lain yang mengurangkan / membatalkan penguncian berulang di Malaysia.

"Kami tidak mahu barisan hadapan menjadi mangsa.

"Kami tidak mahu kerajaan tunduk kepada kapitalis yang mengutamakan keuntungan melebihi kesihatan dan kebajikan pekerja.

"Kita dapat meneruskan MCO untuk masa depan negara kita," kata petisyen itu.

Sebilangan besar yang menandatangani mengatakan bahawa mereka tidak mahu "kesilapan di Jepun, Jerman dan Singapura berulang".

Ketiga-tiga negara melihat gelombang Covid-19 yang kembali setelah membuka ekonomi mereka walaupun berjaya pada awalnya membendung wabak itu.

Pada hari Jumaat (1 Mei), Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelonggaran MCO kepada MCO bersyarat pada 4 Mei untuk membolehkan kebanyakan aktiviti industri dan ekonomi disambung semula dengan prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »