BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Ambil iktibar wabak Marseille

KUCHING: Wabak besar Marseille seharusnya menjadi peringatan besar kepada kerajaan agar tidak mengutamakan "ekonomi" di depan kehidupan manusia dan kesihatan awam yang dibayar dengan harga yang mahal.

Presiden Parti Bumi Kenyalang, Voon Lee Shan berkata, kerajaan seharusnya belajar sesuatu dari Marseille yang pernah dilanda wabak aneh sehingga membunuh 100,000 penduduk.

"Sebuah kapal dikuarantin di pelabuhan di Marseille kerana jangkitan wabak aneh membunuh orang di dalam kapal pada tahun 1720. 

"Timbalan Walikota Marseille tidak lagi mengkuarantin untuk membantu ekonomi Marseille.

"100,000 orang mati. Lebih separuh daripada Marseille mati. Inilah wabak besar Marseille.

Ketika mereka tidak lagi mengkuarantin dan memindahkan barang-barang ke kota Marseille, mereka berpindah bersama jangkitan.

"Lebih separuh daripada penduduk Marseille mati. Marseille adalah bandar pelabuhan utama di selatan Perancis.

"Menjelang akhir Great Plague of Marseille, kota Marseille mempunyai 50,000 orang mati (daripada jumlah 90,000 penduduk ketika itu)," katanya.

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh akur dengan beberapa peniaga yang kuat untuk membuka perniagaan. 

"Ahli perniagaan ini mungkin tidak mati dengan mudah kerana mereka akan mengurung diri di rumah tetapi pekerja mereka akan mati," katanya.

Menurutnya, kerajaan tidak boleh berusaha untuk menjadi pintar dan membuat industri dibuka semula dengan harapan semuanya baik-baik saja.

"Virus yang ada sekarang adalah virus yang tidak diketahui sebelumnya dan dunia belum disiapkan untuknya walaupun terdapat amaran oleh Presiden George Bush dan Presiden Obama mengenai kemungkinan pandemik di dunia yang disebabkan oleh penyakit, yang menurut kajian berlaku setiap seratus tahun," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »