BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sebulan berkampung makan tidur di kilang


PENNSYLVANIA - Setelah 28 hari berkerja membuat peralatan untuk pekerja kesihatan, lebih daripada 40 pekerja di Pennsylvania akhirnya dapat pulang ke rumah.

Para pekerja di Braskem America di Delaware County, Pennsylvania, sebulat suara memutuskan pada bulan Mac untuk meninggalkan keluarga mereka dan bersetuju untuk makan, tidur dan tinggal di kemudahan tempat mereka membuat peralatan untuk pekerja kesihatan.

Selama 28 hari berturut-turut, pasukan ini berkerja 12 jam dalam dua syif, membuat polipropilena, bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan serat bukan tenunan yang digunakan untuk membuat topeng N95, gaun hospital dan tisu kebersihan.

Petugas TV dan lawatan sesekali dari ahli keluarga adalah satu-satunya hubungan mereka dengan dunia luar.

Perjuangan  pasukan ini berakhir pada Ahad lalu. 

"Ada cahaya di mata semua orang," kata penyelia peralihan operasi, Joe Boyce. "Kami benar-benar merasa terhormat kerana dapat menyumbangkan tenaga dan menyokong orang yang tidak akan kami temui."

Sejauh ini, momen itu sangat manis, kata Boyce, ketika pasukan menyedari dunia di sekitar mereka telah berubah dengan ketara dalam sebulan terakhir.

"Kami hampir menjadi orang orang yang bertuah, saya akan katakan, selama 28 hari terakhir kerana saya tidak perlu berdiri enam kaki dari seseorang. Saya tidak perlu memakai topeng," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »