BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kuarantin 14 hari di Sarawak jika tiba dari luar negara, bukan di Kuala Lumpur

KUCHING: Rakyat Sarawak dan Sabah yang datang dari luar negara hanya akan dikuarantin di negeri masing-masing.

Ini bermakna mereka tidak perlu dikurantin di Kuala Lumpur sebaik tiba dari luar negara.

Menteri Kanan Ismail Sabri membuat pengumuman demikian dalam sidang media harian Covid-19 sebentar tadi. 

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah ketika dihubungi mengesahkan dan berkata, keputusan berkenaan untuk mengelak mereka dikenakan kuarantin dua kali

Beliau berkata, ia adalah Keputusan Jawatankuasa Khas Menteri mengenai Warganegara Malaysia yang transit ke Sabah Sarawak. 

Sebelum ini, kerajaan menetapkan semua warga tempatan pulang untuk menjalani kuarantin mandatori semasa ketibaan di Malaysia di pusat kuarantin khusus untuk tempoh 14 hari berkuat kuasa hari ini.

Menurutnya, mereka yang kembali negara asal akan dibawa dengan bas ke pusat kuarantin, di mana mereka akan menjalani pemeriksaan kesihatan yang akan dijalankan oleh Kementerian Kesihatan.

"Mereka yang ada didapati positif untuk COVID-19 akan dibawa ke hospital, manakala mereka yang diuji negatifakan dikuarantin selama 14 hari.

"Keluarga dan rakan-rakan pelancong yang kembali dinasihatkan jangan pergi ke lapangan terbang untuk menerima orang yang mereka sayangi, kerana semua pelancong akan kembali dihantar terus ke pusat kuarantin," katanya.

Lokasi pusat kuarantin di mana para pengembara pulang akan dihantar
ditentukan oleh pihak berkuasa Malaysia yang berkaitan semasa ketibaan di Kuala Lumpur Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA).

Manakala kerajaan negeri bertegas sesiapa sahaja yang memasuki Sarawak, sama ada melalui darat, udara atau laut, akan ditempatkan di Pusat Kuarantin selama 14 hari mulai Ahad ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, pihaknya kini mencari hotel di seluruh negeri sebagai pusat kuarantin.

"Kami telah mengenal pasti satu atau dua hotel dan kami mesti pastikan kami mempunyai tempat yang mencukupi (untuk individu yang dikuarantin) untuk tinggal," katanya  pada sidang akhbar di Wisma Bapa Malaysia semalam.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) menjelaskan bahawa pelancong akan ditempatkan di pusat kuarantin berdasarkan keadaan mendarat masing-masing.

"Sekiranya mereka tiba di Miri, mereka akan ditempatkan di kemudahan kuarantin atau hotel di Miri," ujarnya. 

Uggah menegaskan, langkah tersebut sejajar dengan dasar Kerajaan Persekutuan di mana pelancong yang masuk ke Kuala Lumpur juga dikuarantin selama 14 hari.

"Kami menyedari banyak kes-kes kami diimport dan kami berharap dapat memuatkan keadaan Covid-19 dengan meletakkan syarat bahawa sesiapa yang memasuki Sarawak dari 5 April dan seterusnya akan dikuarantin," katanya.Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »