BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kena kuarantin tapi kerja tetap hingga lewat malam

KUCHING: Kumpulan Jawatankuasa Bantuan Makanan Negeri yang di bawah tempoh kuarantin rumah bekerja sehingga lewat malam.

Demikian kata Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah yang dikurantin selama 14 hari.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bekalan Makanan berkata, jawatankuasa menyelesaikan masalah berkomunikasi melalui telefon antara satu sama lain.

"Jawatankuasa dijadualkan menjalankan ujian saringan pada 6 April. Satu atau dua hari kemudian, kita akan tahu sama ada kita positif atau negatif COVID -19. 

"Saya boleh mengharapkan Setiausaha Tetap saya Dr Saadiah, Salina (satu-satunya yang tidak dikuarantin)
dan bil telefon saya sendiri meningkat untuk bulan Mac dan April. Ini tidak dapat dielakkan," katanya dalam kenyataan media.

Fatimah berkata, dia menerima mesej kata-kata semangat daripada semua semua warga masyarakat sejak dikuaratin selama 14 hari bermula 27 Mac serta berakhir 10 April.

"Bagi saya dan orang lain yang telah menerima perintah yang sama, ini adalah masa yang mencabar. Setiap kali saya rasa kekeringan dikerongkong, bersin atau batuk yang timbul saya agak cemas.

"Saya dan suami saya diminta untuk melihat gejala demam, batuk, sesak nafas. Kedua-dua kami berada dalam kumpulan umur berisiko tinggi.

"Sejak berita berlaku, WhatsApp saya telah sibuk daripada biasa. Banyak perkataan, nasihat dan galakan telah diterima," katanya.

Dalam pada itu katanya, sebanyak 18 Pusat Kuarantin masih aktif dan dua telah ditutup.

"JKM kami telah ditugaskan untuk membekalkan makanan kepada mereka yang berada di Pusat Kuarantin serta
frontliners yang bertugas di Pusat Kuarantin. 

"Dari 16 Mac hingga 5 April, sebanyak 34,125 bungkus makanan telah
diedarkan.

"Makanan diberikan kepada katerer di kawasan yang ditentukan oleh Jabatan Kesihatan yang berkenaan," ujarnya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »