BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kedai jual barangan, bahan kuih dibenarkan beroperasi



KUCHING: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) membenarkan kedai-kedai menjual barangan (Plastik / Kontena) (aksesori) dan bahan-bahan kuih beroperasi.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Douglas Uggah bagaimanapun berkata, kedai berkenaan hanya dibuka dua kali seminggu iaitu pada hari Rabu dan Jumaat dari pukul 7.00 pagi hingga 7.00 petang.

"Ia bagi membolehkan suri rumah serta peniaga kecil dan serdahana membuat persediaan bagi membuat kuih-muih menjelang Gawai dan Hari Raya Aidilfitri," katanya pada sidang media hari ini.

Uggah yang juga Pengerusi JPBN berkata, semua kedai dobi termasuk perkhidmatan dobi layan diri tidak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKP ini.

Dalam pada itu katanya, untuk membolehkan semua kasual kontak yang belum dikesan dibahagian Samarahan, tempat saringan telah disediakan di UNIMAS Secara Pandu Lalu untuk membolehkan semua kasual kontak dapat
membuat saringan.

Katanya, Jabatan Tenaga Kerja dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan
Pekerjaan akan membantu bagi memantau kebajikan dan kesihatan seramai 138,183 orang pekerja asing di Sarawak.

"Ini penting untuk memastikan kumpulan Ini penting untuk memastikan kumpulan ini akan sentiasa diawasi agar tidak dijangkiti COVID-19," ujarnya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »