BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Hentikan mesej kebencian kluster Covid-19, Karim

KUCHING, 6 April -- Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah meminta rakyat Sarawak tidak membuat tuduhan melulu berhubung jangkitan COVID-19 melibatkan satu kluster yang dikenal pasti sebagai Kluster RHB. 

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) berkata ada dakwaan yang tular di media sosial menyatakan kluster itu bermula daripada seorang individu yang enggan menjalani kuarantin sehingga menyebabkan satu keluarga meninggal dunia disebabkan jangkitan itu.

“Ingin saya nyatakan di sini, wabak ini tidak memilih bangsa dan tidak memilih agama, apa yang telah berlaku adalah satu perkara yang tidak diingini dan semua orang tidak mahu dijangkiti wabak ini.

“Tidaklah perlu untuk kita menguar-uarkan bahawa kematian atau wabak itu berlaku ekoran daripada seseorang atau daripada bangsa mana dan menyebabkan perasaan yang kurang enak,” katanya pada sidang media harian COVID-19 di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Beliau berkata sesiapapun tidak akan pergi bekerja mahupun bertemu orang lain sekiranya mengetahui lebih awal mereka telah dijangkiti wabak itu.

“Jadi harapan saya kepada rakyat Sarawak untuk tidak membuat tuduhan melulu kerana tiada siapa pun mahu dijangkiti dengan pandemik ini,” katanya.
-- Bernama

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »