BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Fatimah tidak setuju kedai gunting, salon dibuka

KUCHING: Menteri Kesejahteraan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Kanak-Kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah tidak bersetuju keputusan untuk membenarkan kedai gunting beroperasi ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Tegasnya, orang ramai sudah biasa dengan penjarakan sosial dan bukan masanya untuk melonggarkan perkara yang boleh menyebabkan penularan wabak Covid-19.

"Bukan masa untuk melonggarkan. Potongan rambut boleh dilakukan di rumah; jika tidak, ia boleh menunggu. Kerja dobi dapat dikongsi bersama di kalangan ahli keluarga di rumah, ," katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Persatuan Pendandan Rambut Malaysia (MHA) menggesa kerajaan mempertimbangkan semula kebenaran operasi premis gunting rambut dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilanjutkan sehingga 28 April depan.

Persatuan itu berkata, semua perniagaan salun rambut sangat tidak disyorkan beroperasi ketika ini atas faktor keselamatan.

Menurutnya, bukan sahaja pelanggan, malah pendandan rambut berada dalam bahaya kerana mustahil kepada pihak terlibat untuk mengekalkan jarak 1 meter, sekali gus menggalakkan penularan koronavirus (Covid-19).

Fatimah berkata, perniagaan yang melibatkan hubungan rapat, pelanggan berkongsi kerusi, sikat, gunting dan peralatan lain yang mengundang risiko kepada orang ramai,

Menurutnya, orang ramai telah menerima peluasan MCO seperti yang tidak dapat dielakkan sehingga ramai yang mempersoalkan keputusan itu dan rasional di sebalik membiarkan kedai gunting rambut dibuka.

"Berhati-hati harus tetap menjadi perintah sehari-hari dan jika tidak, semua kerja keras untuk membasmi virus akan sia-sia dan negara akan kembali ke tahap yang pertama dalam usahanya.

"Tempoh masa yang diambil oleh pekerja perubatan, kami tidak melupakan risiko yang mereka hadapi untuk menyembuhkan pesakit (pesakit), penguatkuasaan yang ketat oleh frontliner untuk mengangkut penghantaran Covid-19, dan anggaran besar yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk mengurangkan Covid-19 secara holistik - semua akan turun longkang jika orang ramai tidak berhati-hati)," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »