BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Budak tumbuk mata buaya, paha kanan koyak

TAWAU: Tindakan nekad seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun menumbuk mata buaya berjaya menyelamatkannya daripada dibaham reptilia ganas itu di di Sungai Imam, Kampung Bombalai, Tawau, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu mangsa turun ke sungai mahu mengalihkan perahu digunakan bapa saudaranya untuk menangkap ikan.

Bagaimanapun, mangsa tiba-tiba ditarik ke dalam sungai oleh buaya sebaik berada di dalam air.

Mangsa bergelut dan sedaya-upaya cuba melepaskan diri selain bertindak menumbuk badan dan mata buaya itu.

Reptilia itu melepaskan gigitannya sebelum kanak-kanak terbabit diselamatkan ahli keluarganya yang berada di lokasi.

Menurut seorang daripada keluarga mangsa yang mahu dikenali sebagai Din, 34, berkata sebaik mengetahui kejadian itu dia bergegas membawa mangsa ke Hospital Tawau.

“Akibat gigitan buaya itu, paha kanannya terkoyak. Mangsa berada dalam keadaan stabil dan menerima rawatan lanjut di hospital,” katanya dipetik Buletin Sabah.

Dalam pada itu, Pegawai Jabatan Hidupan Liar (JHL) Tawau, Sailun Aris berkata, pihaknya mengerakkan sepasukan pegawai dan anggota ke lokasi kejadian pagi ini untuk meninjau sebelum memasang perangkap.

“Kes ini adalah yang pertama kali membabitkan serangan buaya ke atas penduduk di kawasan ini walaupun sebelum ini pernah menerima aduan kehadiran haiwan berkenaan,” katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »