BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Belanja RM1.5 billion perlu ditambah, DAP


KUCHING: Kerajaan Sarawak perlu membentangkan belanjawan tambahan pakej rangsangan RM1.15 bilion yang diumumkan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Ia termasuk tambahan pakej rangsangan RM5 bilion untuk membantu PKS membayar 50 peratus upah pekerja mereka membantu perniagaan di Sarawak yang terjejas disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen berkata, DAP akan menyokong usul untuk bil bekalan sekiranya rang undang-undang itu dibentangkan dalam persidangan DUN.

"Adalah menjadi prosedur kewangan yang tepat sebelum sebarang wang diambil dari dana yang disatukan untuk dibelanjakan oleh kerajaan, ia mesti terlebih dahulu diluluskan oleh DUN.

"Malah pakej rangsangan RM1.15 bilion yang diumumkan oleh Abang Jo juga mesti terlebih dahulu diluluskan oleh DUN sebelum Kerajaan Sarawak secara sah boleh membelanjakan wang tersebut," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, pakej rangsangan RM1.15 bilion yang diumumkan oleh Abang Jo tidak mencukupi untuk membantu PKS di Sarawak untuk mengekalkan kesan ekonomi pandemik Covid-19.

Menurutnya, walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) akan dihentikan selepas 14 April, ekonomi negara akan mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan untuk pulih memandangkan sebahagian besar negara pergerakan masih terhad.

"Sejak wabak di Malaysia, industri pelancongan dan hotel telah berkurangan dan mungkin tidak akan pulih untuk 6 bulan lagi. Ini seterusnya akan memberi impak ke atas makanan dan minuman dan sektor borong dan runcit. Malah, pembuatan, pembinaan dan sektor pertanian telah merosot

"Tanpa sebarang bantuan kerajaan dalam membayar upah pekerja, banyak syarikat akan mula memberhentikan pekerja mereka dalam 3 bulan akan datang dan lebih banyak akan ditutup dalam tempoh 6 bulan akan datang," ujarnya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »