BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Awang Tengah, Fatimah kuarantin di rumah

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan di bawah kuarantin sendiri selama 14 hari selepas mesyuarat yang dihadiri oleh kes positif Covid-19.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah berkata, Awang Tengah bukan kes yang disahkan da tidak menunjukkan gejala penyakit itu.

Menurutnya, kuarantin itu adalah langkah berjaga-jaga.
 
Uggah menegaskan bahawa dia juga terpaksa menjalani kuarantin selepas berada dalam pertemuan di sini dengan pesakit positif Covid-19 dari Kuala Lumpur sebelum Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan.

"Peraturannya adalah jika anda mempunyai hubungan rapat atau hubungan biasa dalam pertemuan dengan kes positif, semua orang dalam mesyuarat itu dikehendaki dikuarantin. 

"Alasannya adalah kita ingin memerhatikan dalam tempoh 14 hari jika penyakit itu tersebar kepada orang lain," katanya.

Difahamkan semua yang telah menghadiri mesyuarat jawatankuasa kecil bekalan makanan di Wisma Bapa Malaysia Jumaat lepas telah diletakkan di bawah kuarantin sendiri.

Ahli jawatankuasa yang menghadiri mesyuarat itu ialah Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Anak Dato Sri Fatimah Abdullah, Pembantu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Industri dan Pembangunan Usahawan Datuk Naroden Majais dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri , Datu Dr Sabariah Putit.

Sementara itu, Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah mengakui menjalani proses kuarantin diri di rumah serta bekerja dari rumah untuk tempoh 14 hari ini.

Beliau membuat pemantauan dari rumah terutamanya memastikan bekalan makanan di seluruh negeri mencukupi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »