BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Dr Sim lepas geram di FacebookKUCHING: Saya kasihan dengan rakan-rakan di Hospital Umum Sarawak (HUS), Sibu, Miri yang mempertaruhkan nyawa menjaga pesakit COVID-19.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Dr. Sim Kui Hian berkata, mereka terpaksa pulang setiap malam kepada keluarga, tertanya-tanya apa yang mereka bawa pulang bersama mereka.

"Saya marah kepada orang muda yang bersikap acuh tidak acuh lalu dijangkiti, dan merasakan mempunyai penyakit ringan; saya marah kerana mereka menjadi risiko kepada orang lain.

"Saya marah kerana hospital pesakit-pesakit ini berisiko tercemar.

"Saya marah kerana ada pesakit lain yang sakit teruk, bebas koronavirus, yang mungkin tiada tempat selamat untuk pergi untuk penyakit mereka yang teruk memerlukan penjagaan," katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan telah melakukan jarak sosial dengan mengenakan "Pergerakan Terhad" hanya salah satu langkah.

Katanya, ia hanya akan berkesan jika  masyarakat mempunyai disiplin dan  melakukan bahagian masing-masing.

"Tidak mementingkan diri dengan kemudahan kita sendiri (gangguan gaya hidup kita hanya sementara tetapi tindakan anda akan selamat beberapa nyawa), lebih penting daripada sebelumnya untuk berkongsi kasih sayang, kemurahan hati (minimumkan hubungan rapat) melalui tingkah laku anda (pengasingan diri sendiri menghalang penyebaran COVID 19 terutamanya mereka yang tidak mempunyai simptom tetapi masih berjangkiti)," katanya dalam suatu muatnaik di Facebook.Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »