BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Bekalan ayam dan telur cukup

PUTRAJAYA, 20 Mac -- Bekalan ayam dan telur di seluruh negara mencukupi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dari 18 hingga 31 Mac ini, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee. 

Beliau berkata jaminan itu diberikan oleh Persekutuan Persatuan-Persatuan Penternak Malaysia dalam perjumpaan di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di sini hari ini. 

Perbincangan itu melibatkan Ronald bersama Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi dan 12 pemain industri peruncitan dan makanan negara. 

“Untuk ayam dan telur (bekalan) pemain industri memberi jaminan kita masih lagi mempunyai lebihan dan beroperasi secara normal, “ katanya kepada pemberita selepas perbincangan selama dua jam, di sini hari ini.  

Kiandee berkata dalam perbincangan yang berlangsung pemain industri membangkitkan beberapa perkara  yang memerlukan pertimbangan Majlis  Keselamatan Negara. 
 
Antaranya ialah dari segi rantaian bekalan pengeluaran telur dan ayam dan supaya  kedua-dua bahan makanan itu disenaraikan sebagai barangan keperluan, katanya.

Kiandee berkata perkara lain yang dibangkitkan dalam perbincangan itu ialah peningkatan had kuota beras untuk setiap pasar raya kerana pada masa ini orang ramai banyak bergantung kepada premis berkenaan untuk membeli beras.

Sementara itu Nanta berkata KPDNHEP tidak lagi menerima aduan pembelian panik.

“Setakat ini tidak ada masalah dari segi bekalan makanan tapi semua pihak perlu sedia untuk hadapi sebarang kemungkinan selepas ini jika penularan COVID-19 berpanjangan,” katanya.

Nanta berkata pengendali pasar raya turut diminta tidak menaikkan harga barangan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan. 

Pengguna boleh melaporkan sebarang kenaikan harga dan isu bekalan kepada KPDNHEP melalui aplikasi WhatsApp di talian 019-2794317, katanya. 
-Bernama

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »