BREAKING NEWS
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

1 kematian, 21 positif Covid-19


KUCHING: Sarawak merekodkan satu kes kematian baharu hari ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Dato Sri Dr Sim Kui Hian berkata, mangsa terbaru berusia 40 tahun adalah pensyarah dari Kota Samarahan dan meninggal dunia di Hospital Umum Sarawak.

"Dua kematian dilaporkan semalam, lelaki berusia 47 tahun di Kuching dan wanita berusia 41 tahun di Miri masih disiasat," katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau berkata, pihaknya merekodkan 21 kes positif hari ini iaitu 20 kes di Hospital Umum Sarawak dan satu di Hospital Sibu.

"Ini telah membawa jumlah kes positif kepada 135 orang.

"Kami kini telah meningkatkan kapasiti kami untuk melakukan ujian Polymerase Chain Reaction atau (PCR) dan ini menjelaskan mengapa kita telah mengesan lebih banyak kes positif," katanya.

Beliau berkata, UNIMAS kini membantu Hospital Umum Sarawak dengan ujian PCR ini.

Katanya, Hospital Sibu sejak malam tadi telah memulakan ujian PCR.

"Kami sedang dalam proses mendapatkan Hospital Miri dan Bintulu untuk membangunkan kapasiti mereka dalam melakukan ujian serupa," ujarnya.

Beliau berkata, individu yang mempunyai hubungan rapat dengan sesiapa sahaja dari semua kumpulan Covid-19 dan mereka yang telah mengembara ke negara-negara yang dijangkiti pada pertengahan Februari tahun ini digesa untuk tampil pemeriksaan.

"Harap jangan tunggu kerana anda mungkin hidup atau keluarga anda, saudara-mara dan lain-lain serta orang-orang Sarawak.

"Untuk rekod juga, kami mempunyai 46 kes Pesakit Baru yang Diselidiki (PUI). Sejak semalam 93 pesakit masih berada di pelbagai hospital kami.

"Kami mempunyai sembilan di unit penjagaan intensif yang mana lapan berada di Hospital Umum Sarawak dan satu di Hospital Sibu.

"Setakat ini, kami telah melepaskan 14 pesakit. Sembilan adalah dari Hospital Umum Sarawak, empat dari Hospital Sibu dan satu daripada Hospital Miri," katanya.

Mahu lebih banyak info? Join channel Telegram Gagodaily

« PREV
NEXT »